
Piletina sa sezamom
Sastojci
za 6 osoba
800 g fileta pilećih prsa
1 limun
2 žlice umaka od soje
1 žlica Vegete
ZA PANIRANJE:
200 g Glatkog brašna Podravka
4 jaja
Vegeta Maestro crni papar mljeveni
2 žlice krušnih mrvica
300 g sjemenki sezama
Priprema
1.
Piletinu narežite na krupnije trake. Pokapajte ih limunovim sokom i umakom od soje te pospite Vegetom. Ostavite da malo odstoje.
2.
Jaja razmutite , posolite i dodajte malo crnog papara. Komad po komad piletine uvaljajte u brašno, zatim umočite u pripremljena jaja, a na kraju ih uvaljajte u mješavinu i krušnih mrvica i sezama.
3.
Stavite ih pržiti u duboko vruće ulje, na srednju temperaturu, dok ne poprime zlatnožutu boju.
4.
Izvadite ih na upijajući papir.
Posluživanje
Piletinu sa sezamom možete poslužiti toplu ili hladnu uz salate po želji te s raznim umacima, kao npr. tartarom.
Savjet
Sezam možete zamijeniti nasjeckanim bademima.
Poseban okus piletini daju začini koji čine marinadu.
Ovo možete i zamrznuti
Zamrzavanje: Jelo pripremite do 3. koraka. Paniranu piletinu rasporedite na pladanj i zamrzavajte oko 2 sata. Zatim je zapakirajte u vrećice (prema obrocima) i vratite u zamrzivač.
Odmrzavanje: Piletinu odmrzavajte na sobnoj temperaturi oko 20 minuta, a zatim je pržite prema 3. koraku.
Trajnost: 60 dana.

Pikantni juneći savici
Sastojci
za 4 osobe
750 g junetine od buta
100 g mrkve
80 g slanine
2 žlice Senfa estragon Podravka
1 žlica Vegete
2 žlice Pšeničnog glatkog brašna Podravka
ZA UMAK
50 ml maslinova ulja
150 g luka
2 češnja češnjaka
100 g celerova korijena
100 g mrkve
300 g Pelata Podravka
1 grančica ružmarina
50 ml bijelog vina
1 žličica Vegete
1 žličica Gussnela Dolcela
Priprema
1.
Junetinu narežite na tanke odreske i tucite batom. Pospite Vegetom i premažite senfom samo s jedne strane.
2.
Na stranu premazanu senfom rasporedite ploške slanine, a zatim mrkvu i kisele krastavce narezane na štapiće. Odreske zamotajte i pričvrstite ih čačkalicama. Uvaljajte ih u brašno i pecite na zagrijanom maslinovu ulju.
3.
Savitke izvadite pa u istoj tavi propirjajte nasjeckani luk, češnjak, naribanu mrkvu i celerov korijen. Dodajte pelate, ružmarin, lovorov list, Vegetu, svježe mljeveni papar, šećer i vino. Pirjajte 10-15 minuta, a po potrebi podlijte vodom.
4.
Umak propasirajte i vratite u tavu zajedno sa savicima. Podlijte vodom i pirjajte oko pola sata dok meso ne omekša. Na kraju umiješajte Gussnel razmućen s malo vode i kratko prokuhajte.
5.
Ako želite, dodajte Vegetu za posipavanje.
Posluživanje
Iz savitaka izvadite čačkalice i uz meso poslužite umak te prilog od pirea od krumpira, riže ili domaćih širokih rezanaca.
Savjet
Da bi odresci bili što tanji, tucite ih preko prozirne folije.
Da bi meso bilo mekše, već nadjevene sirove odreske možete držati u ulju.

Teletina sa suhim šljivama
Sastojci
za 4 osobe
600 g teletine od buta
2 žličice Vegete
30 g maslaca
2 žličice ulja
50 g Pancete Podravka
80 g luka
1-2 mrkve
80 g celerova korijena
100 g suhih šljiva bez koštica
100 ml bijelog vina
1 žlica nasjeckanog peršina
Priprema
1.
Teleće odreske potucite batom da budu tanki i pospite Vegetom. Popecite ih na zagrijanoj mješavini maslaca i ulja.
2.
Dodajte pancetu narezanu na kockice te još kratko popecite. Zatim dodajte sitno narezani luk, naribanu mrkvu i korijen celera te suhe šljive. Podlijte vodom i pirjajte dok meso ne omekša.
3.
Odreske izvadite i stavite na topli tanjur, a povrće sa suhim šljivama usitnite u električnoj sjeckalici tako da dobijete gusti umak. Umaku dodajte malo vode i vino, vratite odreske te kratko popirjajte.
4.
Prije posluživanja pospite nasjeckanim peršinom.
Posluživanje
Teletinu poslužite toplu sa širokim rezancima.
Savjet
Na isti način možete pripremiti svinjetinu.